image for project Fixfabriken

Fixfabriken

Området vid Fixfabriken har varit boplats sedan stenåldern. Här har hittats rester från Sandarnafolket, bl.a. rostade hasselnötter och flintasten. År 2012 köpte HSB Göteborg och Fastighets AB Balder tillsammans den gamla Fixfabrikens mark i syfte att utveckla området. Även stadens bussgaragetomt och andra närliggande ytor ingick i det omfattande progra­marbete som Stadsbyggnadskontoret påbörjade i oktober 2013, med ambitionen att omvandla området från industritomter till en levande stadsdel med över 1000 nya bostäder. Förprojekteringen inleddes 2011 innefattade bl a ett ambitiöst program med medborgardialoger och resulterade gradvis i ett beslutat planprogram med programkarta 2015. Gestaltningen av både byggnader och landskap fortsatte i detaljplanen som vann laga kraft 2018. Planen inkluderade två olika genomförandetider, där den första delen var en del av Göteborgs Stads satsning BoStad2021.

Planprogram med programkarta

De flesta gröna ytor runt området kunde bevaras, och kulturhistoriskt värdefulla byggnader integrerades som tidsankare i den nya stadsstrukturen. Genom att bygga vidare på tidigare gatustrukturer i programkartan knöts den nya stadsdelen samman med de intilliggande områdena Kungsladugård, Sandarna och Klippan. Fixfabriksområdet blir en viktig pusselbit som förenar tre etablerade stadsdelar med respektive unika karak­tär. Service med behov av bilparkering lokaliserades till områdets norra del vid Karl Johansgatan, medan mindre verksamheter integrerades i den nya stadsdelen. Planprogramskedet avslutades 2015/16.

Vi bistod under processen också med underlag för att skapa liv och rörelse på platsen genom evenemang, medborgardialoger och workshops med grannar, föreningar och företag

Medborgardialog

Vi prövade fyra olika stadsplanestrukturer som en del av arbetet med planprogrammet. För att främja medborgardialogen presentera­des dessa strukturer i en workshop på Majornas Biblio­tek och publicerades även i Göteborgs-Posten. Klassisk kvartersstruktur kunde jämföras med en mer organisk, medeltida struktur eller en kvartersstruktur lånad från Vancouver med lägre hus mot gator. Eller varför inte ett grönt parkstråk genom hela området upp till Sandarna?

Detaljplan

Planens övergripande syfte var att skapa en levande stadsdel där bostäder, service, arbetsplatser och kultur integreras i en blandstad, samtidigt som området bättre kopplades samman med de intilliggande stadsdelarna. Planen omfattade mer än 1000 nya bostäder, en ny skola och idrottshall samt lokaler för butiker, kontor, äldre­boende, utbyggd förskola och andra funktioner. För att skapa enhetlighet på denna industrihistoriska plats valdes primärt tegel som fasadmaterial och sadeltak som arkitektoniska element.

Genom att hämta inspiration från närliggande Klippan med sina vackra tegelfabriker, Kungsladugårds lands­hövdingehus, ihop med Sandarnas ljusa och luftiga läge togs en ny typologi fram för de fyra kvarteren. En fyravåningsskala i tegel med högre torn i hörnen. Den lägre delen skapar ljusare gaturum och gårdar och samtidigt en dynamisk siluett som ger både genomsikt och utsikt.

Efter att planen vunnit laga kraft har vi arbetat vidare med färdigprojektering av kvarteren Bränneriet, Sannaparken och Glasbruket samt Sandarnaskolan och Sandarnas vård- & omsorgsboende.

Uppdrag

Bostäder

Beställare

Balder

Fastighetskontoret

Hemsö

HSB Göteborg

Majorna projektutveckling AB

Plats

Majorna, Göteborg

Storlek

70 000 m²

År

2009 - 2020

Visualiseringar: What! Arkitektur Foto: Ulf Celander, Viktor Nilsson